viernes, 6 de octubre de 2017

Referèndum Catalunya

La convocatòria d'un referèndum a Catalunya s'origina el 2014, on es pretén consultar el futur polític de la Comunitat Autònoma, però no es va fer perquè va ser suspès pel Tribunal Constitucional.
Cada vegada hi havia més sentiment independentista, per això, es va anunciar una altra convocatòria de referèndum el març de 2017, cosa que va generar molta tensió entre partits polítics i ciutadans, en especial, els catalans.



Per poder entendre-ho amb més facilitat i claredat i abans de introduir-nos a la noticia,  és molt útil mirar aquest vídeo de PlayGround, on ens fa un resum històric de la situació viscuda a Catalunya i a Espanya en general.

8 minuts per entendre què succeeix a Catalunya




Diverses fonts d'informació han tractat el referèndum des de diferents punts de vista, inclús des de opinions totalment oposades. L' 1-O també va causar molt de debat a les xarxes socials, en especial a Twitter, on es varen publicar tot tipus de comentaris, imatges, vídeos i qualque imatge que comparava aquest fet amb la dictadura franquista. És cert que part de la informació utilitzada era real, en canvi, una gran part eren imatges o vídeos d'altres notícies d'anys anteriors i que no tenien cap relació amb les agressions de l' 1-O, com per exemple:

 
 


L'1 d'octubre de 2017 es va realitzar el referèndum on els ciutadans catalans decidirien sobre el seu futur polític.
  • Segons el diari El Periódico, el diumenge va haver una violenta repressió policial als col·legis electorals, que varen ser clausurats per part de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra. La situació de violència que varen provocar, va incrementar la participació a les urnes tant de catalans independentistes com de ciutadans que no tenien pensat anar a votar. Els majors de 16 anys i immigrants amb targeta de residència a Catalunya també podien anar a depositar el seu vot. També es varen adonar que entre 6 i 7 milions de paperetes varen entrar a Catalunya en cotxe des de França i, a les urnes d'alguns col·legis electorals ja hi havia vots abans de què comencés la jornada.
  • El Mundo explica que les forces de seguretat varen actuar amb contundència per suspendre la jornada, ja que es tractava d'un referèndum il·legal, sense cap validesa. En finalitzar les votacions, el president Mariano Rajoy va afirmar que el referèndum que volia desfer la Constitució no va existir, cosa que els dirigents de PSOE i Ciutadans varen corroborar. Encara així, el Govern va proposar-li a Carles Puigdemont la idea de negociar, però es va negar ja que estava preparat per proclamar la independència els dies pròxims. Abans de fer el recompte ja es sabia el resultat, potser perquè hi va haver persones que varen votar fins quatre vegades a diferents col·legis electorals.


Pel que fa a la premsa internacional, ha anomenat aquests successos com la "vergonya d'Europa", "la guerra catalana", entre d'altres, de manera que ha donat una visió molt negativa tant del país com de la situació amb Catalunya.


Entitats internacionals com la ONU i la UE no defensen la separació de Catalunya formant un Estat independent en forma de república. La Unió Europea exigeix que tots els poders públics estiguin sotmesos a la Constitució, a les lleis i a la seva aplicació mitjançant tribunals. A més, ambdues entitats proclamen la unitat i la integritat territorial com el principi bàsic de la seva ordre constitucional.

Primer ministre del Regne Unit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La física espanyola Alicia Sintes

BIOGRAFIA Alicia Sintes és una física espanyola, nascuda a Menorca el 1969. Va estudiar la secundària i el batxillerat a Maó, i a la UIB...