martes, 7 de noviembre de 2017

Dia Mundial de la Radiologia

El dia 8 de novembre es celebra el Dia Mundial de la Radiografia, just un dia després del naixement de Marie Curie, qui va col·laborar per al seu desenvolupament.
Això és perquè el 8 de novembre de 1895, l'alemany Wilhelm Conrad Röntgen la va descobrir mentre intentava estudiar la fluorescència violeta que produïen els raigs catòdics. Un raig catòdic és un feix de d'electrons que es produeixen en tubs de buit amb dos elèctrodes, és a dir, l'extrem d'un conductor en contacte amb un mitjà del qual reb un corrent elèctric.


HISTÒRIA DE LA RADIOLOGIA

Primerament, la radiologia s'inicia amb el descobriment dels raig X, gràcies a la invenció del científic William Crookes. El seu invent, anomenat el tub de Crookes, es tracta d'un tub en el buit a l'interior i amb elèctrodes per generar corrents d'alt voltatge. 
Poc després, el 1895, Wilhelm Röntgen realitza la primera radiografia a un humà, la mà de la seva dona. Encara que va guanyar un Nobel de Física el 1901, no ho va patentar.
 

Marie Curie és una de les científiques més importants dins el món de la radiologia, ja que gràcies a ella, la radiologia va tenir una expansió immensa. Aquesta expansió es deu al seu ingeni durant la I Guerra Mundial, on va instal·lar un aparell de raigs X a un camió, creant així una unitat mòbil de radiologia



LA RADIOGRAFIA

La radiografia consisteix en generar una petita quantitat de raigs X damunt una part del cos. Com que els raigs X són una forma de radiació, aquests travessen el cos i produeixen una pel·lícula fotogràfica.
Els teixits durs, com els óssos, absorbeixen la major part de la radiació. En canvi, els teixits tous, com músculs o greixos, permeten que els raigs passin amb facilitat. Per això, a una radiografia els óssos apareixen blancs i la resta de teixits en negre, perquè uns absorbeixen les radiacions i els altres no.

MARIE CURIE (1867-1934) 

Marie Curie va ser una científica polonesa amb nacionalitat francesa, especialitzada en física, química i matemàtiques, nascuda el 1867. Va ser la primera persona en rebre dos premis Nobel de dues especialitats diferents, el de Física (1903) i el de Química (1911). Marie Curie suposa una figura important perquè va ser la primera dona en ser professora a la Universitat de París.
Va ser ella la pionera de l'estudi del fenomen de la radioactivitat, amb l'ajuda del seu marit Pierre. Mentre intentava cercar un element més radioactiu que l'urani, va descobrir dos nous elements, el Poloni (Po) i el Radi (Ra). El Poloni és un dels elements naturals més radioactius i reb aquest nom pel país d'origen de Curie, però com el Radi era més radioactiu, va rebre aquest nom. Es va fer mundialment coneguda quan va compartir la fórmula que va utilitzar per separar ambdós elements. Per això, és considerada una de les dones més treballadores i que va ajudar en el desenvolupament de la ciència sense cap interès rere els seus descobriments. A més, va inventar una unitat mòbil de radiologia a la I Guerra Mundial.

Finalment, va morir el 1934 d'anèmia aplàstica, probablement per les radiacions que va rebre al llarg de la seva vida en el laboratori. Pels seus mèrits, el 1955 va ser sepultada amb honors al Panteó de París, juntament amb el seu marit.


Fonts:

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La física espanyola Alicia Sintes

BIOGRAFIA Alicia Sintes és una física espanyola, nascuda a Menorca el 1969. Va estudiar la secundària i el batxillerat a Maó, i a la UIB...