lunes, 23 de octubre de 2017

Descifrando Enigma

Descifrando Enigma és una pel·lícula històrica de Morten Tyldum, estrenada el 2015.
The imitation game, en anglès, conta els fets que varen succeir a l'Alemanya Nazi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). En concret, es narra la història d'Alan Turing, un matemàtic i un dels millors criptògrafs britànic que va fer un gran descobriment que va suposar la derrota alemanya i l'inici d'un nou món a la informàtica.

A continuació podeu trobar el tràiler de la pel·lícula:




SINOPSIS

Alan Turing era un matemàtic britànic que treballava per al govern i era àgil fent mots encreuats.
Aquest període de guerra amb l'Alemanya Nazi va suposar un nou objectiu pel Govern britànic, desxifrar Enigma, una màquina alemanya on tots els seus atacs i defenses es codificaven i cada dia a les 00:00h es feia un canvi de codi, per això es considerava impossible. El problema que va generar això és que si ho volien aconseguir, havien de provar 159 trilions de combinacions possibles, cosa que trigarien 20 milions d'anys a aconseguir-ho.
Es reuneixen els millors criptògrafs del país i, després de milers d'intents, baralles i malentesos, arriben a desxifrar Enigma amb una altre màquina, Christopher, anomenada així perquè era el seu primer amor i l'únic amic que tenia va morir per tuberculosi. Christopher era una màquina universal reprogramable i digital, capaç de resoldre qualsevol problema. Per aquest motiu, varen crear una agència confidencial anomenada Ultra, on desencriptaven tots els missatges del alemanys.
Finalment varen guanyar la guerra i Alan Turing va ser condemnat per conducta indecent i perversió sexual. Per això, se li va donar la opció de anar a presó o prendre unes hormones per "curar" l'homosexualitat. Un any després d'haver començat a posar-se les injeccions, va morir per menjar una poma intoxicada amb cianur, enverinat o per decisió pròpia, el 1954.

   
Alan Turing (1912-1954)

Màquina Enigma
 

Màquina Christopher 
 
         Funcionament intern de Christopher 




A part de ser un avenç per a la tecnologia, és important fer referència els diferents valors que es mencionen durant la pel·lícula.
  •  El protagonista és tenaç, ja que des d'un principi té l'objectiu de desencriptar Enigma i així saber tots els atacs i plans del alemanys, i encara que hi hagi molta gent que no cregui en ell, és constant i finalment ho aconsegueix.

  • A mesura que avança la història es veu com s'aconsegueixen els objectius mitjançant el treball en equip. Alan no veia capaç de construir una màquina capaç per desencriptar els missatges de guerra a ningú dels seus companys, en canvi, li fan veure que treballant en solitari no arriba a cap lloc.

  • La homosexualitat és un tema destacable a la història de Turing. El fet de ser homosexual li tancava les portes de la seva intel·ligència, per tant, ho mantenia en secret per evitar la seva condemna.

  • El masclisme és molt visible des de l'inici de la pel·lícula. Ser una dona suposava ser fràgil i tenir dificultats per optar a les ciències tecnològiques, bàsicament perquè es considerava, i malauradament encara ara, un món d'homes.

Per aquesta raó els productes d'Apple tenen com a símbol una poma mossegada, perquè el creador del primer ordinador i el pare de la informàtica moderna, Alan Turing, va morir intoxicat per mossegar-hi una.


Fonts:
https://es.wikipedia.org/wiki/The_Imitation_Game

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La física espanyola Alicia Sintes

BIOGRAFIA Alicia Sintes és una física espanyola, nascuda a Menorca el 1969. Va estudiar la secundària i el batxillerat a Maó, i a la UIB...