lunes, 5 de febrero de 2018

La física espanyola Alicia Sintes


BIOGRAFIA

Alicia Sintes és una física espanyola, nascuda a Menorca el 1969. Va estudiar la secundària i el batxillerat a Maó, i a la UIB va estudiar tant el Grau de Física com el seu Doctorat. Una vegada finalitzats els seus estudis, Alicia Sintes va ser becària de Marie Curie i va dur a terme diverses investigacions de la Física Gravitacional a països com Portugal, Alemanya, Canadà o Itàlia, entre d'altres. Sascha Husa, qui va registrar el codi que va descubrir les ones gravitacionals, astrofísic
austríac i professor de la UIB, es va casar amb na Alicia el 2008. Ambdós tenen una filla de 8 anys.
És professora titular a l’àrea de física teòrica a la Universitat de les Illes Balears i treballa des de fa anys en relativitat i gravitació. 

VIDA LABORAL
Alicia Sintes és Professora Titular D'Univesitat a l'àrea de Física Teòrica i la seva investigación es centra en l'astronomia d'ones gravitacionals. La seva participació en grans projectes internacionals com LIGO, pel qual va rebre part del Premi Nobel per la seva participació, GEO o LISA és activa, i ha fet mes de cent artícles en les revistes científiques més importants actualment.
LISA és un projecte de NASA i ESA per poder desenvolupar i operar un detector d'ones gravitacionals format per tres cossos situats a l'espai. El projecte LIGO, en canvi, té com a objectiu detectar les ones gravitacionals predites per Einstein a la Teoría de la Relativitat General amb l'us de dos interferòmetres láser situats en dos punts extrems del EUA.

LA DONA I LA CIÈNCIA
Una de les coses que caracteritza Alicia Sintes és el seu esperit feminista, ja que continuament defensa la igualtat de sexes i dóna importància el paper de moltes dones dins del món de la ciencia que han quedat amagades a l'ombra d'homes. Un exemple clar d'aquesta desigualtat és que representa el 17% de dones científiques que formen part del projecte LIGO, juntament amb Gabriela González que és la portaveu del projecte. De fet, es troba molt en desacord respecte a què només n'hi hagi dues dones galardonades amb un premi Nobel a la història de la ciencia, Marie Curie i Maria Goeppert-Mayer, i d'altres com  Jocelyn Bell, qui va descubrir els púlsars, però va ser coneguda perquè qui varen rebre el premi Nobel per la seva feina varen ser el seus cap de treball.

Fonts:
https://elpais.com/elpais/2018/01/30/eps/1517328590_698289.HTML
http://grg.uib.es/ligo/index.php/miembros/dra-alicia-sintes/
http://www.deciencia.net/descobriment/?p=967
http://eldia.es/sociedad/2017-10-09/7--Es-injusto-solo-dos-mujeres-tengan-Nobel.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La física espanyola Alicia Sintes

BIOGRAFIA Alicia Sintes és una física espanyola, nascuda a Menorca el 1969. Va estudiar la secundària i el batxillerat a Maó, i a la UIB...