viernes, 24 de noviembre de 2017

24 de novembre a l'IES Son Ferrer

Demà dissabte, dia 25 de novembre, és el Dia Mundial contra la Violència de Gènere. Per aquest motiu, l'IES Son Ferrer ha volgut fer una commemoració a totes les dones assassinades des que va començar l'any escolar.
Des de l'inici del curs 2017-2018, cada vegada que una dona, un menor o un home són assassinats, el nombre de morts augmenta al comptador que hi ha a l'entrada de l'institut. També s'han posat a les cadires de cada aula el nom, la data de mort, i l'edat de les víctimes.
 
Avui s'han utilitzat aquestes cadires, una amb el nom de cada una de les víctimes, per fer aquesta commemoració pel Dia Mundial contra la Violència de Gènere. Els dos responsables de la Comissió de Coeducació de l'institut de cada un dels nivells, des de 1r ESO fins 2n Batxiller, vestits de negre han col·locat les cadires en forma de cercle. Una vegada tothom estava present a l'acte, després d'uns minuts de silenci, cada estudiant ha representat una víctima, de manera que duien una espelma i pètals negres. En el cas de les al·lotes, també duien una llàgrima negra a la galta.
Mentre tot això es duia a terme, una dona embarassada ha estat assassinada a València. Per aquest motiu, una vegada tots els alumnes que hi han participat estaven asseguts a les seves respectives cadires, un altre al·lot, també vestit de negre, ha col·locat una altra cadira en el centre del cercle per commemorar la darrera víctima.

miércoles, 22 de noviembre de 2017

Dia Mundial contra la Violència de Gènere

Cada 25 de novembre es celebra el Dia Mundial contra la Violència Masclista a nivell mundial. Malauradament, encara que any rere any en faci aquesta commemoració a les dones assassinades a mans dels seus marits i reivindicació dels drets de totes les dones, avui en dia segueixen existint moltíssims casos de violència masclista.
Per això, hem de saber que no va ser fins el 1999 quan l'ONU va declarar el Dia Internacional contra la Violència cap a la Dona.
 

Per començar, hem de saber per què se celebra i com va començar aquest dia tan especial. L'elecció d'aquesta data es justifica amb un fet històric, on les germanes Mirabal varen ser assassinades a la República Dominicana, per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, en 1960. Aquest assassinat va tenir gran impacte perquè aquestes tres dones varen ser activistes importants a la lluita per la llibertat i, encara que varen sofrir abusos sexuals i varen anar a la presó, varen seguir lluitant pels seus ideals i per la democràcia.

Per fer una menció especial a aquest tema i per conscienciar a tothom del mal que fan els agressors tant a les víctimes com a les famílies, dedicaré aquest espai per les diferents activitats que es faran a nivell nacional, autonòmic i municipal.

A NIVELL NACIONAL:
  • Manifestacions a Madrid en contra de la violència a la dona.
  • Durant les marxes a Cantàbria, s'han escoltat els crits de "a elles les culpen, a ells els disculpen", "tranquil·la germana, venim en manada" o "la manada som nosaltres".
 
  • A Mérida, un grup d'al·lotes han realitzat un acte a la Plaça Major, on s'han vestit de negre i amb ferides pintades a la cara. Amb això han volgut ser el crit de les que ja no tenen veu.

A NIVELL AUTONÒMIC:

  • El 23 de novembre se celebra a Palma una marxa contra la violència masclista.
  • El 25, a la Sala de Plens, es fa la lectura de manifest d'adhesió a l'eradicació de la violència cap a les dones i nines, i es farà l'encesa d'una espelma en record de les víctimes mortals de les Illes.
  • A Menorca es farà una projecció de curtmetratges contra la violència de gènere, com per exemple:

  • El 26 i 27 de novembre es faran tallers de micro-masclismes, lectures poètiques i circuits contra la violència en el Casal de la Dona.
  • L'Institut Balear de la Dona plantejarà una sèrie d'estratègies amb relació amb els maltracte de l'home cap a la dona.


A NIVELL MUNICIPAL:

  • El dia 24, a la Sala Palmanova de Calvià, es dóna lloc a una jornada de violència de gènere i joventut, adreçada a personal tècnic i professionals d'administracions públiques i entitats privades.
  • El 25 s'iniciarà una caminada popular des del Passeig de Calvià i, en arribar a Palmanova, es realitzaran diferents tallers i actuacions.



  • També es farà un Cinefòrum i s'entregaran els premis del concurs de fotografia "No ho permetis". A més, es projectarà el film Aigua.



Fonts:
http://www.notimerica.com/sociedad/noticia-celebra-hoy-dia-contra-violencia-genero-20141125191456.html
http://www.feministas.org/movilizaciones-2017-25noviembre.html
http://www.elmundo.es/espana/2017/11/25/5a19462f46163fc5288b4574.html
http://www.caib.es/govern/organigrama/area.do?coduo=232&lang=ca
http://www.calvia.com/responsive/agenda.plt?AGENDA=true&KNODE=676&KIDIOMA=2&KSITE=1
http://www.calvia.com/responsive/general.plt?KNOTICIA=3801&KIDIOMA=2&KNODE=2

martes, 14 de noviembre de 2017

Les declaracions misògines de l'eurodiputat Janusz Korwin-Mikke

El dilluns al capvespre, dia 13 de novembre del 2017, a l'hemicicle del Parlament Europeu es varen produir unes declaracions per part de l'eurodiputat polonès Janusz Korwin-Mikke, durant un debat sobre la despoblació rural, brutalment masclistes, incoherents, primitives i completament fora de lloc.
 
Va assegurar que el problema del gran descens de la natalitat es deu a que la dona s'hagi incorporat al món laboral, en lloc de quedar-se cuidant la casa i els nins petits, com es feia tradicionalment durant segles anteriors. A més, va pronunciar aquestes paraules dirigint-se a la socialista espanyola Iratxe Garcia, qui va defensar les dones a una altra intervenció que va fer el març del 2017, amb una altra declaració misògina que va causar molt furor.

El març de 2017, també a l'hemicicle del Parlament Europeu, l'eurodiputat polonès va justificar la bretxa salarial amb la inferioritat femenina.
Les seves paraules textuals varen ser: "Vostè sap quantes dones hi ha entre els primers cent jugadors d'escacs? Li ho diré: cap. Es clar, que les dones han de guanyar menys que els homes perquè són més dèbils, més petites i menys intel·ligents".

Després d'escoltar aquestes barbaritats, l'eurodiputada espanyola Iratxe Garcia va demanar el seu torn i va contestar: "Segons les seves teories, jo no tendria dret d'estar aquí com a diputada. Jo estic aquí per defensar les dones d'homes con vostè".





Aquest senyor es caracteritza per les seves afirmacions masclistes, racistes i sexistes, entre d'altres.
Sembla increïble que al s.XXI encara hi hagi aquest tipus d'actituds masclistes, en aquest cas, i molt més que per a molta gent siguin habituals i no facin res per canviar aquesta pèssima situació.
El més vergonyós és que després de diverses intervencions amb aquestes característiques a l'hemicicle del Parlament Europeu, no l'hagin tancat a la presó ni destituït del seu lloc com a eurodiputat. A més, el seu salari es deu al doblers que prové del Banc Europeu.
El més alarmant de tot és que aquest senyor tengui una mentalitat misògina, en canvi, té set fills i tres d'elles són al·lotes.
Sincerament, em faria vergonya que una persona com aquesta representés el meu país al Parlament Europeu, i no entenc com els polonesos no es mobilitzen per fer justícia i eradicar actituds masclistes.
El masclisme és un dels problemes més greus de la societat actual i, encara que la dona sigui més lliure i tengui més igualtats, encara que no totes, no significa que no existeixi el masclisme.
El feminisme, per tant, cerca establir aquesta igualtat entre sexes, i no superposar la dona per sobre de l'home, com molta gent creu.
La solució d'aquest problema és educar els nins i nines des de petits, i així evitar que adaptin situacions on l'home és superior que la dona com a una cosa habitual.


Fonts:



viernes, 10 de noviembre de 2017

Hedy Lamarr, la inventora del Wi-Fi



Hedy Lamarr (1914-2000) va ser una una actiu de cinema i inventora austríaca amb nacionalitat estatunidenca del Wi-Fi. Era filla única d'una família jueva secularitzada, és a dir, no seguien els valors i comportaments propis del judaisme.
La seva intel·ligència destacava des de ben jove, per això, als 16 anys va començar una enginyeria que anys després va deixar per dedicar-se al cinema, començant com a alumna de Max Reinhardt en el Teatre Berlinès.
Una de les pel·lícules on va aparèixer va ser Èxtasi  (1933), on va sortit completament nua. El fet de actuar nua va suposar que el seu marit intentés comprar totes les còpies de la cinta, cosa que va significar la submissió d'Hedy a un control estricte i, més tard, el divorci. L'estrena de la pel·lícula i el divorci varen fer-la molt coneguda mundialment, cosa que va permetre el seu trasllat a Hollywood. La seva bellesa li va fer interpretar papers de dones misterioses . Encara i això, el 1957 es va retirar perquè la seva carrera estava en declivi.

Durant els anys de soledat, es va dedicar a l'enginyeria. Va cedir els seus coneixement a les autoritats americanes, per això aquestes la varen mantenir en secret.
El seu interès per les ciències aplicades i el rebuig al règim nazi varen facilitar una invenció de major profit. Hedy i George Antheil, pioner de la música mecanitzada i sincronització automàtica dels instruments, varen pensar en dirigir els torpedes per ràdio per evitar que el sistema fos interceptat.  La idea era detectar torpedes enviats pels aliats, de manera que si qualcú interceptava la senyal, no sabria on seria perquè el transmissor i el receptor avisarien simultàniament. Va ser el 1942 quan es va fer la patent.



La invenció no va ser utilitzada durant la II Guerra Mundial (1939-1945), en canvi, els EUA la va fer servir durant la crisi dels míssils a Cuba el 1962. La patent es va utilitzar per desenvolupar comunicacions sense fil militars per a míssils guiats. Aquest fet va suposar la invenció dels telèfons mòbils i del Wi-Fi (Wireless Fidelity), com a fonaments de l'actual comunicació sense fil.



Fonts:

martes, 7 de noviembre de 2017

Dia Mundial de la Radiologia

El dia 8 de novembre es celebra el Dia Mundial de la Radiografia, just un dia després del naixement de Marie Curie, qui va col·laborar per al seu desenvolupament.
Això és perquè el 8 de novembre de 1895, l'alemany Wilhelm Conrad Röntgen la va descobrir mentre intentava estudiar la fluorescència violeta que produïen els raigs catòdics. Un raig catòdic és un feix de d'electrons que es produeixen en tubs de buit amb dos elèctrodes, és a dir, l'extrem d'un conductor en contacte amb un mitjà del qual reb un corrent elèctric.


HISTÒRIA DE LA RADIOLOGIA

Primerament, la radiologia s'inicia amb el descobriment dels raig X, gràcies a la invenció del científic William Crookes. El seu invent, anomenat el tub de Crookes, es tracta d'un tub en el buit a l'interior i amb elèctrodes per generar corrents d'alt voltatge. 
Poc després, el 1895, Wilhelm Röntgen realitza la primera radiografia a un humà, la mà de la seva dona. Encara que va guanyar un Nobel de Física el 1901, no ho va patentar.
 

Marie Curie és una de les científiques més importants dins el món de la radiologia, ja que gràcies a ella, la radiologia va tenir una expansió immensa. Aquesta expansió es deu al seu ingeni durant la I Guerra Mundial, on va instal·lar un aparell de raigs X a un camió, creant així una unitat mòbil de radiologia



LA RADIOGRAFIA

La radiografia consisteix en generar una petita quantitat de raigs X damunt una part del cos. Com que els raigs X són una forma de radiació, aquests travessen el cos i produeixen una pel·lícula fotogràfica.
Els teixits durs, com els óssos, absorbeixen la major part de la radiació. En canvi, els teixits tous, com músculs o greixos, permeten que els raigs passin amb facilitat. Per això, a una radiografia els óssos apareixen blancs i la resta de teixits en negre, perquè uns absorbeixen les radiacions i els altres no.

MARIE CURIE (1867-1934) 

Marie Curie va ser una científica polonesa amb nacionalitat francesa, especialitzada en física, química i matemàtiques, nascuda el 1867. Va ser la primera persona en rebre dos premis Nobel de dues especialitats diferents, el de Física (1903) i el de Química (1911). Marie Curie suposa una figura important perquè va ser la primera dona en ser professora a la Universitat de París.
Va ser ella la pionera de l'estudi del fenomen de la radioactivitat, amb l'ajuda del seu marit Pierre. Mentre intentava cercar un element més radioactiu que l'urani, va descobrir dos nous elements, el Poloni (Po) i el Radi (Ra). El Poloni és un dels elements naturals més radioactius i reb aquest nom pel país d'origen de Curie, però com el Radi era més radioactiu, va rebre aquest nom. Es va fer mundialment coneguda quan va compartir la fórmula que va utilitzar per separar ambdós elements. Per això, és considerada una de les dones més treballadores i que va ajudar en el desenvolupament de la ciència sense cap interès rere els seus descobriments. A més, va inventar una unitat mòbil de radiologia a la I Guerra Mundial.

Finalment, va morir el 1934 d'anèmia aplàstica, probablement per les radiacions que va rebre al llarg de la seva vida en el laboratori. Pels seus mèrits, el 1955 va ser sepultada amb honors al Panteó de París, juntament amb el seu marit.


Fonts:

La física espanyola Alicia Sintes

BIOGRAFIA Alicia Sintes és una física espanyola, nascuda a Menorca el 1969. Va estudiar la secundària i el batxillerat a Maó, i a la UIB...